Verslag speciale China-reis   - 
60e verjaardag van Prof. Sui QingBo

 

 

Voor de 2e maal een China-reis naar het centrum voor “Lebenspflege” in QingDao.
Wat een een voorrecht dit te mogen meemaken!
Deze reis had  een speciaal tintje vanwege de 60e verjaardag van onze leraar Prof. Sui QingBo. Samen met zijn echtgenote QiGongtherapeute Lena Du Hong en hun zoon XiaoFei, TaiJi Bailongbal trainer,   was er een prachtig programma samengesteld.
Er was deze maal  een keuze om in de 3e week een rondtour door China te maken!

Speciaal ontbijt
De reis begon voor ons (samen met 4 andere Nederlandse medereizigsters)  op 10 mei 2010 en onze heenreis verliep voorspoedig. In Munchen sloten we ons aan bij de Duitse groep  en waren we in totaal met ca. 60 deelnemers. De aankomst in het Centrum, was evenals vorige keer,  hartverwarmend.  Onze kamers waren allen voorzien van douche, toilet. 
Overal stonden er de hele dag door grote kannen warme jasmijnthee  in het centrum, zoals dat in China de gewoonte is.
De lessen begonnen elke dag  om 7 uur  met oefeningen uit de Taiji/QiGong,  en indien mogelijk heerlijk buiten!  Dan met veel trek naar onze eerste maaltijd, welke elke dag met zoveel zorg samengesteld was! Drie keer per dag warm eten!
Soep is een belangrijk onderdeel van de maaltijd! Ook in de ochtend was er al volop verse groenten op tafel, aangevuld met broodjes, al dan niet gevuld met vlees of groenten.
Voor diegenen die werkelijk niet konden wennen hieraan, was er altijd nog een mogelijkheid een gewoon broodje met pindakaas te eten met een kop koffie erbij. (natuurlijk door weinigen gekozen!)

 

Meridiaanklopper
In de ochtend werd er in deze weken veel aandacht besteed aan het gebruik van de meridiaanklopper. Theorie werd steeds afgewisseld met praktijk. Heel interessant zoveel achtergrond vanuit de TCM (Trad. Chinese Medicin) te horen. Dan om half één, weer eten! Als het zonnig weer was, werd  alles buiten geserveerd,  in een partytent, heel feestelijk!
En altijd weer met zoveel keuze mogelijkheden van vis, vlees, tofu, groenten, allerlei soorten rijst, dim-sums, salades, fruit, en  elke dag weer verrassend welke soep er zou zijn. Hoeveel gerechten we deze weken hebben geproefd? Het zijn er honderden geweest en het ene nog lekkerder als het andere. Alles versgemaakt in eigen keuken! Geweldig! En met blije gezichten werd er door de meisjes alles opgediend, weer opgeruimd, opnieuw thee gezet, fruit gemaakt en ga zomaar door!
Wat een verwennerij daar!

 

Massages ontvangen
Tussen de lessen  konden we ons laten behandelen door twee blinde masseurs, welke uit een kliniek uit de  stad QingDao voor enkele dagen in ons centrum  aanwezig waren.  Echt vanuit voelen  het lichaam aandacht  geven! Deze ervaring was bijzonder! Ook waren er in het centrum mogelijkheden tot voet-behandelingen, ook een verwennerij!

Verjaardag QingBo 


De verjaardag van QingBo werd echt een happening! In de middag werd de zaal tot een echte feestzaal omgetoverd. Er kwam speciaal bezoek en met alle gasten van het centrum erbij was het een hele club! QingBo ontving uit handen van een belangrijk vertegenwoordiger van de provincie Shandong een ere-certificaat, vanwege hun bijzondere lessen, welke zij uitdragen vanuit de Chinese cultuur. Ook Lena en hun zoon XiaoFei vielen deze eer te beurt.
Daarna kregen we een prachtige, onvergetelijke show, met vele Chinese artiesten!
Een mooi opera-diva opende de feestelijke middag, gevolgd door een fluit-speelster, welke wel zeker met 10 verschillende soorten fluiten, muziek liet horen. Ook bespeelde een mooie dame de traditionele eryu-viool . Prachtig! En als klap op de vuurpijl een geschminkte dame vanuit de Chinese opera, met de zo typische Chinese geluiden. Zo bijzonder!
In een roes is de dag voorbij gevlogen, met ook weer een maaltijd, die niet te overtreffen was! En in de avond zijn we nog lang doorgegaan met feesten, dansen en zingen etc..

Chinese zijde
Niet alleen Taiji-QiGong en Tuina kregen aandacht, ook het kalligraferen konden  we beoefenen. Wilde je meer leren over koken, kon je in de keuken meedoen. Of ging je liever een mooie wandeling in de de Heilige Bergen maken? Of trainen met  Taiji Bailong bal, allemaal mogelijk!
Op een dag kwam er zelfs een complete zijdewinkel uit de stad naar ons Centrum en kon je (natuurlijk op eigen kosten)  uitzoeken wat je wilde, om iets naar eigen keuze te laten vervaardigen!
Tussen de lessen door werden er steeds mooie uitstapjes gemaakt.
Na enkele weken was het chinese leven en ritme al zo vertrouwd, dat je bijna niet anders meer zou willen.


Bruiloft                                                                                                              
Er was nog een grote verrassing. We mochten aanwezig zijn bij een bruiloft van een familielid van Lena en QingBo.  We werden al vroeg naar het huis van de bruidegom gebracht, waar de drakendansers al klaar stonden. Daarna vetrokken we naar het restaurant, waar het feest verder plaatsvond. Wat een prachtig bruidspaar, en niet één trouwjapon, maar tijdens het feest werd er drie maal van japon verwisseld. En wat een poppetje, deze bruid. Het eten was nog aparter dan we al gewend waren, en natuurlijk wilden we alles proberen! Het was een feest! Met de grootste bruidstaart die ik ooit zag, voor de ca. 500 gasten. Wandelend terug naar ons centrum, langs de Olympiade boulevard van QingDao, moest ik soms even in mijn arm knijpen of dit alles steeds echt was of een droom.

Cruise op de Yangtse


Na al deze prachtige ervaringen waren de twee weken snel om en volgde onze rondreis.
We vlogen naar de stad Chonqing, waar we inscheepten op een nostalgische chinese cruiseboot, waarmee we de Yangtse zouden bevaren. Met bewondering voor de chinese kofferdragers, welke soms 6 van onze zwaar beladen koffers tegelijk, aan een stok op hun schouders droegen. Zeker een kilometer lopen vanaf de kade over vele trappen tot aan de boot. De kamer die ik samen met reisgenote Cokkie had, was ook weer bijzonder.
Met echte Taiji-muziek werden steeds belangrijke gebeurtenissen via de radio op onze kamer gemeld. Ook maakten we vele stops en bezochten dan tempels, de drie-klovendam enz. De vele hoge rotsformaties, met prachtig natuurschoon, de wolken als een mist er omheen, maakten deze tocht mysterieus. Het liet me weer beseffen hoe nietig en klein we zijn als mens op deze aarde!

Bezoek aan Shanghai


Als afsluiting van deze reis bezochten we voor enkele dagen de stad Shanghai. We logeerden in een hotel, welke dichtbij de oude stad lag, en tevens temidden van de hoge wolkenkrabbers, waarvan er velen zijn daar!
Ons eerste bezoek was de Yu-Garten, een prachtige symbolische tuin, welke grenst aan de oudstad Shanghai. Er zijn in de oude stad nog vele  bijzondere authentieke gebouwen. Je voelt er nog de sfeer van vroegere tijden!
In de avond was alles verlicht, zodat het er nog mooier uitzag! Heerlijk snuffelen in de vele chinese winkeltjes, waar veel moois te vinden was!
De drie weken waren te snel voorbij! De thuisreis verliep ook weer voorspoedig en met een grote hoeveelheid aan mooie herinneringen, foto’s en films, kan ik terugkijken op een reis, die ik altijd in herinnering zal houden als een HEEL GROOT KADO!

Veel dank!!!
Hartelijk dank en bovenal lof aan het Laoshan Zentrum in QingDao van Prof. Sui QingBo en Lena Du Hong, en hun zoon Xiaofei,  alle familieleden en personeel, die deze reis voor mij en vele anderen, onvergetelijk hebben gemaakt!

Voor meer informatie
Therese van Dijk-Damen – Laoshan Nederland
tel: 0174-418753
Email : thereselaoshan@hotmail.com