CHINA REIS
 


Zomer 2001 was een stap in het onbekende! Vanuit Nederland ben ik deze zomer naar China gereisd. Het reisdoel was het LAOSHAN-CENTRUM in QINGDAO, waar veel mogelijkheden zijn tot studie en bijscholing betreffende de TCM. Via internet had ik de informatie omtrent deze bijzondere reis bekeken en dat beviel me wel. Ik kende de mensen van het Laoshan-Centrum niet, maar vertrouwde erop dat het goed zat. Het is ook meer dan goed gekomen! Wat een heerlijke weken heb ik gehad daar.
Vanuit Frankfurt, waar Lena du Hong mij opwachtte, zijn we met een groep mensen naar Bejing gevlogen. Aangekomen daar, was het koffers wegzetten en direct door naar “De Verboden Stad”. We zagen in korte tijd de grote moderne stad die Bejing nu is en de hele oude “Verboden Stad” met al zijn culturele rijkdommen.
De volgende dag reisden we per trein naar QingDao. Dat was ook een ervaring op zich. De meest geliefde wagon in deze trein is wel de restauratiewagon. Wij als buitenlanders kregen als eerste de kans om te eten. (misschien wel vanwege de grote rommel die de Chinezen na het eten achterlaten!) Wat een verrassingen werden er voor ons neergezet! We keken onze ogen uit. Er werd zelfs tweehoog gestapeld met de schaaltjes en alles was even heerlijk en natuurlijk eten met stokjes.
Na een nacht van weinig slapen, maar wel veel gezang en plezier met onze Chinese medereizigers kwamen we in QingDao aan.
Daar stond een breedlachende Chinees ons op te wachten. Dat was onze Professor Sui QingBo, die ons samen met Lena deze weken zou begeleiden. Ook hun zoon XiaoFei nam een deel van de organisatie voor zijn rekening. Hij leerde ons o.a. majong spelen, het meest bekende chinese spel.
Deze weken hebben mij de meest fantastische ervaringen gebracht, mede door de gezelligheid van reizigers vanuit andere landen, die op dat moment ook het Laoshan-Centrum bezochten. We hebben heel veel gezien, theorie vanuit de TCM meegekregen, hard gewerkt met de oefeningen uit de QiGong en TaiJiQuan, op chinees rijstpapier geschilderd, gekookt en natuurlijk mooie uitstapjes gemaakt. We hebben fantastisch gewandeld in de Heilige Bergen, het meest heerlijke eten gegeten, van de zeer traditionele muziek (life) genoten, gedanst enz.
Het was een feest! Het afscheid viel ons allen zwaar! Maar met veel mooie foto’s en herinneringen kan ik terugkijken op een fantastisch verblijf bij Lena du Hong en Professor Sui QingBo in het Laoshan-Centrum in QingDao!

klik hier voor informatie over de China-reizen