over mezelf
 
Sinds 1992 heb ik me intensief bezig gehouden met de Oosterse Geneeswijzen. Na eerst een opleiding Shiatsu en voetreflexologie te hebben gevolgd bij de CSMBK, (mijn leraren uit die periode Peter Bacas en Yoshinori Myashita) heb ik vervolgens bij de VBAG mijn HBO-diploma voor anatomie/fysiologie en pathologie behaald. In de hierop volgende jaren heb ik vele groepen begeleid op het gebied van de voetreflexologie en de drukpunten-massage.

De Oosterse Geneeswijzen bleven een grote aantrekkingskracht op mij uitoefenen en dit resulteerde in een reis naar China. Daar kwam ik in contact met het Laoshan-Centrum van Professor Sui QingBo en Lena du Hong. Deze weken hebben mij een nieuwe prikkel gegeven en wel op het gebied van de QiGong.
Weer thuisgekomen ben ik doorgegaan met het beoefenen van de 18 bewegingen. Dat voelde voor mij bijzonder goed! Toen heb ik besloten bij Lena en QingBo een opleiding te volgen voor QiGong-lerares.
Zij hebben in Schwarzenberg in Oostenrijk een opleidingscentrum. Daar heb ik mijn diploma behaald en nu geef ik les in verschillende vormen van Qigong t.w. 1e en 2e - 18 bewegingen , hart-Qigong / longen- Qigong, xixihu etc.
Ieder jaar ga ik naar Schwarzenberg am Bohmerwald terug voor trainings-stages bij Prof. Sui QingBo en Lena Duhong. Daar kan ik werken aan verdieping van de bewegingen en uiteraard ook weer nieuwe oefeningen bestuderen


Na het behalen van mijn QiGong-certificaat, ben ik doorgegaan met studeren bij
het Laoshan Zentrum van Prof. Sui QingBo en Lena DuHong.
Eerst verdiepingsweken t.b.v. mijn QiGonglessen en later een start gemaakt met de TaiJiQuan opleiding. Daar begonnen wij met het bestuderen van de 24-vorm, gevolgd door de 48-vorm en de Qianlong-waaiervorm. Ook de stokvorm en het zwaard kregen volop de aandacht in onze lessen! Vele uren training en geduld, om dit te gaan beheersen.
Voor het certificaat worden 3 onderdelen verplicht gesteld, die nauwkeurig uitgevoerd moeten worden. Deze proef is gedeeltelijk in maart 2008 afgelegd voor de onderdelen 24-vorm en Qinglong-waaiervorm, en het laatste onderdeel in oktober 2008  voor de 48- vorm.
De drie onderdelen zijn goed uitgevoerd en dat resulteerde in het ontvangen van mijn certificaat in oktober 2008. Nu in de komende periode rest mij de uitdaging andere vormen te bestuderen, maar uiteraard de geleerde vormen te gaan verdiepen.

Hiervoor zal ik regelmatig terugkeren naar het studiecentrum van Prof. Sui QingBo en Lena DuHong

Onlangs heb ik mijn 2e Chinareis gemaakt, wederom naar het Laoshan Centrum in QingDao. Deze maal stond de reis in het teken van de meridiaanklopper. Theorie en praktijk  van het gebruik van de klopper, aangevuld met Tuina-massage, heeft weer meer inzicht gegeven in eigen activiteit om ons lichaam gezond te houden! Dit als mooie aanvulling op de TaijiQuan en de QiGonglessen. En ook hiervoor heb ik mijn certificaat behaald. We zullen zeker in onze TaiJi / QiGong-lessen de meridiaanklopper leren gebruiken.


 

 
 

De zomer van 2019 stond in het teken van het nieuw te openen centrum t.w. "Bildungszentrum TCM Lebenspflege", onder leiding van Prof. Sui QingBo en QiGong therapeute Lena DuHong.
Het gebouw biedt onder meer slaapgelegenheid aan een ieder die er een opleiding/cursus/zomerweek wil volgen.
Er is een prachtige meditatiezaal, er is gelegenheid tot het leren kennen van de Chinese keuken en natuurlijk is ook de grote sporthal een belangrijk onderdeel in de te volgen lessen.

 
   

 

 

 
 

Zelf heb ik afgelopen zomer 2 weken getraind daar, zoals ik dit jaarlijks doe. En steeds opnieuw geeft het inspiratie om thuis met veel plezier door te gaan.
Deze Chinese bewegingsleer QiGong beoefenen blijft een bijzondere ervaring, de oefeningen die er gemakkelijk uitzien, maar in het uitvoeren echt concentratie en doorzettingsvermogen vragen.

Het lichaam voelt zich er wel bij!